1:a advent 1000 sjömil från Rodney Bay St Lucia!

Bara för man befinner sig mitten av Atlanten betyder ju inte att vi skippar viktiga traditioner. Igår kväll griljerade vi julskinkan och bakade bröd för att första advents morgonen skulle vara som den brukar.
Jag hade 3-6 passet imorse så väcktes av att frukosten var framdukad av morgonvakten och julmusik spelades ur högtalarna. Vi tände första ljuset (vilket betyder att vi tog fram fyra elektriska ljus men bara tände ett) och njöt av av smörgåsar med julskinka, Västervikssenap och gräddost som mina (Tinas) föräldrar hade med till Kanarieöarna.
Nu är det strax för glögg och pepparkakor och vi har enats om att vi börjar med Blossa 17 som tror kommer smaka bra kall. Det börjar bli väldigt varmt och loggen visar 26,7 grader i vattnet.
Förutom att det är 1:a advent blir det en skål för att det bara är 1000 sjömil kvar med nuvarande fart på 7 knop är vi framme om 150 timmar så nu är det vadslagning om när vi kommer fram. Vi är nu alla övertygade om att vi inte missar festen på Spinnaker bar den 10 december som i början av seglatsen verkade omöjligt. Gribbfilerna visar på samma eller ökad vind hela vägen till mål. Vi leder idag vår grupp (hurra!) och kapten Lasse är konstant på oss så vi inte tappar fart. Vi har de senaste dygnen gjort 180 distans per dygn! I plattläns! Helt galet! Vi brukar kunna räkna med att kunna göra 120 så procentuellt sätt en hel del bättre.
Med fart kommer dock andra problem. Vi har haft en del stora fiskar på kroken och har inte lyckats sakta ner tillräckligt så fisken har tillslut lyckats slita sig loss tyvärr med fina drag med sig. Men idag tog vi ner gennakern och rullade in halva genuan och tröttade ut fisken rejält och tillslut tog vi upp den vackra en bra bit över en meter stora Doradon så nu är både frys och kyl fylld med fina filéer. -Tina

Natten verkar dock inte bjuda på någon vidare segling, just nu har vi vågor från två olika håll och har fått tagit ner vår fina segelsättning och bara köra med en väldigt spirad genua. Den liknar mer en fast vinge som den sitter nu för att klara rullningarna, men det är ju lite inne med fixed wings på båtar. Kanske inte på plattläns dock… Det blir nog ingen rekord distans det här dygnet, men vi är ganska nöjda med att vi går så bra totalt med tanke på att vi inte har något direkt undanvindssegel som passar på den plattläns som är konstant!
För övrigt kan jag meddela att fisken var fantastisk! Det här med 1:a advents grillning tor jag att vi ska se till att det blir en tradition! -Lasse

Advertisements

One thought on “1:a advent 1000 sjömil från Rodney Bay St Lucia!

Leave a Reply/Skriv en kommentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s