Snabbpicklade västerlänninar!

Dax för en liten rapportering!

Livet flyter på bra här ute… Det är ständig service av något. I går morse lagade vi water makern som hade sprungit läck kvällen innan. Allt fungerade fin-fint i flera timmar innan färskvattenpumpen lade av i stället… Bara att krypa längst in i mororrummet igen. Hela motorrummet är dessutom som en bastu. Det tar ca 5 minuter innan man är genomblöt av svett. Den som myntade uttrycket “Långsegling är båtunderhåll i varmare temperatur” visste vad han pratade om! Men vi är väldigt tacksamma att vi har en båt där allt är så rejält att det faktiskt går att reparera!
Vi äter gott och har nu hittat en bra dygnet runt riggning! Vi kallar den “Tattar riggning”. Den består av en gennacker utspirad på babord sida med bommen (storens bom) och genuan utspirad på styrbord med den lååååånga spinnackerbommen. (Saken är den att det var lite panik när vi hämtade upp den och att vi alltid glömmer at mäta den när den är nere, och sedan sitter vi och har vadslagning om hur lång den är… Det senaste budet vi alla ställt oss bakom är 5.80m, den är tillverkad på en kompromiss mellan specarna på våra segel och mast…)
Den enda nackdelen hitintills med den här riggningen är att vi har absolut noll styrförmåga, vi får vackert gå dit vinden vill ta oss +-10 grader… Inte något större problem på en stor ocean kan tänkas, men i natt vid 4 snåret så dök det plötsligt upp en 60 meters japansk fiskebåt som siktade rakt på oss. Ett par VHF anrop utan svar senare så blev det till att väcka backup skiftet, om vi skulle bli tvugna att riva vår fantastiska segelsättning. Vi fortsatte att skicka DSC anrop och ett antal anrop senare (de verkar inte lyssna på VHFen) så svarade en japan (självklart på fel VHF kanal)precis innan det blev lite för nära att han skulle stänga av motorn och låta oss passera. Vi gled förbi på 70 meters håll…
I morse lyckades jag (Lasse) hälla en hel burk saltgurka i knät (det gungar lite här) så det blev till att ta en dush på akterspegeln, helt plötsligt skriker Patric “kolla bakom dig”. Jag han inte se, men jag såg när den kom in för en andra sväng… En 5 meters False killer whale i ytan två meter bakom mig! Det visade sig vara en hel grupp av dem som låg och surfade i vågorna bakom oss. En magisk känsla att se dem i vågorna! Vi tror nu att de tycker att snabbinlagda bleka västerlänningar är en delikatess!

Leave a Reply/Skriv en kommentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s