Äntligen lite vind!

Efter att ha tagit oss igenom stiltjebältet för motor fick vi tillslut lite vind! Ca 10 m/s, men så klart rakt på nosen! Det var i och försig väntat, vi hade ju siktat rakt på nederkanten av ett lågtryck. Just nu försöker vi rida på det sista av dess vindar för att sedan fundera ut när det är läge att ta sig igenom nästa stiltjebälte för att förhoppningsvis ta oss till de numera ganska efterlängtade passage-vindarna!

Vi har valt en lite annan taktik än den andra Najad 460:an (Ellen) så vi får se vad som lönar sig i längden, vi har ju dessutom inte en aning om hur många timmar de har kört för motor, så det är i dagsläget svårt att säga vem som ligger bäst till. Men en sak vet vi sedan dagens radionät, de blev av med sin gennacker i natt. Så om passagevindarna till slut kommer så ska vi i alla fall sätta full fart och se om vi kan komma före dem i mål!

När vi skulle starta Pandan (vår diselgenerator) idag så hade den tydligen valt att bygga om sig till en bubbelpool… Oklart hur illa det är, ingen är speciellt sugen på att krypa in i motorrummet i den sjö som går nu, så det får vänta. Vi vill ju inte bli uttråkade när vi ligger i stiltjebältet igen! Hursom så har vi ingen diselgenerator just nu och är väldigt nöjda med att vi investerade i lite extra solceller innan vi lämnade Las Palmas!

I övrigt så börjar distansen ta ut sin rätt på vissa av båtarna nu när det gått ca en vecka, 4 stycken har valt att gå tillbaks till Las Palmas med allt från skador på besättning till rigghaveri (inget allt för allvarligt enligt rapporterna) och 5 båtar är på väg till Kap Verde för reparationer och/eller tankning. Den svenska Hallberg Rassyn Salsa har raporterats tagit den nordligaste rutten av alla och hade i natt ca 42knops vind (ca 21m/s) men meddelade när jag pratade med honom runt lunch idag att den största skadan var att rödvinsförrådet hade gått åt skogen, oklart hur det ser ut nere i båten.

Leave a Reply/Skriv en kommentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s