Cherbourg – Guernsey – Trebeurden

Dax för en liten updatering!

20170731_232310Vi anlände i Cherbourg efter en ganska lugn nattsegling. Det som ställer till det lite är alla förbenade fiskenät! På natten så dyker de upp (om de har flaggor och tillräcklig lina för att över huvud taget sticka upp över ytan i högvatten) ca 5 meter framför båten i ljuset av lanternorna. Man har då ca 2 sekunder på sig att ta ett beslut om vilken sida man ska passera, och det är inte ovanligt att de har diverse oförklarliga flytlinor en 10-20 meter åt något håll…

 
Cherbourg var ytterligare ett underbart ställe (ja, jag vet, jag trodde aldrig att jag skulle använda så här positiva ord om Frankrike…). Vi hade inte det bästa vädret, men det gjorde inte så mycket. Vi besökte “La Cité de la Mer” ett helt fantastiskt “upplevelse centrum” med de flesta forskningsubåtar man någonsin har hört talas om, Frankrikes första atomubåt (med ungefär två mijoner knappar och spakar, som nu har blivit individuellt testade allihopa av våra två små ubåtsmatroser!) samt ett ganska imponerande akvarium! Småseglarna som brukar bli trötta i benen väldigt fort sprang runt i 6 timmar och avslutade sedan med att hoppa runt som galningar i en hoppborg!

 

Vi hann dessutom med att introducera dem i den ädla sporten Bowling! Cayenne lyckades få till två strikes!!!! Lasse kom hopplöst sist! 🙂

 

DSC_1535

Inte världens bästa bild, men bevis nog för godisutdelning!

Efter 4 nätter i Cherbourg så satte vi kurs mot Gurnsey. Innan vi ens hadde hunnit ut ur hamnen så kom de! Cayenne satt med kikaren och sa helt plötsligt att hon såg delfiner! Eftersom att det hade utlovats godis om man såg delfiner så var vi kanske inte så övertygade om sanningshalten i rapporten, men ca 30 sekunder senare var en hel flock av delfiner runt hela båten!
Som vanligt den här resan så hade vi vinden på nosen, när vi kom till Alderney Race så fick vi en bra vindrikting, men oj vad havet kan bli skumpigt med vågor mot, vinden på kryss och 5knops medstöm!
Vi kom dock fram till Gurnsey precis på planerad tid, med högvatten, för att kunna komma in i hamnen. Nu var vi ju dock inte den enda båten som besökte ön, så första natten fick vi ligga vid en “väntbrygga” utan anslutning till land. Dagen efter flyttade vi in till en väntbrygga där man kunde gå i land, gissa om Hugo blev besviken när vi inte längre behövde jollen för att ta oss in! Och någon plats i hamnen blev det aldrig…

 

20170806_111508

Färska nyfiskade ostron vid hamnen!

Vi hade hoppats på lite shopping då Guernsey inte har någon moms, men utbudet var väldigt begränsat… Lite av en besvikelse… Men det är en vacker ö och vi kunde i alla fall se till att barnen fick upleva den brittiska kokkonsten som förutom de klassiska rätterna Shepards pie, fish & chips och bangers & mash på en pub inkluderade att barnen fick prova lokala ostron på marknaden!
Vi blev kvar en dag extra, då det regnade och blåste lite onödigt mycket och vi dessutom hade fem andra båtar utanpå oss när vi skulle åka. Men vi fick en helt fantastisk segling dagen efter då vi hissade segel i 10-11m/s och satte kurs tillbaks till Frankrike och Trebeurden i nästan samma hastighet! Hon är helt fantastisk i halvvind i dessa styrkor och går som tåget! Mot kvällen slutade det blåsa, men med strömmen med oss så gjorde vi ändå dryga 8knop i medel…
Väl framme i Trebeurden så fick vi vänta lite med att gå in i hamnen. Det är ca 200 meter utanför hamnen som blir helt torr vid lågvaten så vi väntade tills de fransmän som hade ungefär samma djup som oss vågade sig in! En väldigt trevlig liten hamn, och vi är den enda utländska båten.

20170811_160919

Här seglade vi in några timmar tidigare…

Det har blivit en del lek på stranden (men vattnet är så kallt att inte ens Hugo vill bada!) och mycket uptäckande vid lågvattnet! Ganska fascinerande att kunna gå på det som vid högvatten är ca 8 meter under vattnet… I går fick vi skjuts upp till den lokala affären och köpte musslor så att Cayenne äntligen kunde få äta sina egenlagade musslor med vitt vin och grädde!
I morse skulle vi ha åkt vidare, men när vi vaknade och stack upp huvudet så var det så dimmigt att man inte såg andra änden av bryggan, och nu kommer vi inte längre ut ur hamnen. Det får bli en natt till, eller en nattsegling om vi går ut med kvällens högvatten. Hur som helst så har vi nu 6 timmar att planera!
Och här kommer en fotobomb:

One thought on “Cherbourg – Guernsey – Trebeurden

Leave a Reply/Skriv en kommentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s