Halvvägs till Biscaya!

Ohoy!
Det har varit lite dåligt med uppdateringar på ett tag, men det finns en enkel anledning: Vi har äntlien fått lite semesterkänsla!!!

Efter en ytterst odramatisk dag på Kiel-kanalen så valde vi att lägga oss över natten i Brunsbüttel precis innanför slussen som skulle leda oss ut i Nordsjön. Eftersom att det slussades STORA båtar hela natten så var det kanske inte det lugnaste stället, men ganska imponerande att se hur de spelar tetris med de gigantiska båtarna för att få in så många som möjligt i varje slussning.

20170714_111241

Första glimten av Nordsjön!

Morgonen efter tog vi en kort tur till Cuxhaven och provade på våra första tidvattenströmmar! En bra start med 2knops medström!
I Cuxhaven klev Patric av och tog tåget tillbaks till Ystad, medans vi fixade en del med båten. Vi har fortfarande inte riktigt kommit underfund med vart allt ska stuvas, så det är en konstant rokad med grejer hit och dit!
Efter Cuxhaven (som var en trevlig stad, bland annat med ett säl besök på Optimistjolle bryggan, men just när vi var där bullrig hamn då ett LPG lastfartyg låg med hjälpmotorn igång dygnet runt precis utanför gästhamnen) begav vi oss till Borkum. Vi fick varnande SMS från en annan svensk båt redan på vägen dit att det inte var något vidare trevligt och att hamnkaptenen nog egentligen inte ville ha några fritidsbåtar där. Vi bestämde oss ändå att ta en natt där och anlände precis innan det blev mörkt. Som vi anade så blev vi bortjagade på morgonen av hamnkaptenen som tyckte att vi skulle lägga oss vid en 10 meter hög plåtvägg med en liten stege med barn ombord… Det blev ett ganska lätt beslut att gå vidare i stället…


Efter en dags segling så kom vi så till Holland och ön Vlieland. Vi anlände i mörkret en helt magisk vindstilla natt… Leden in till hamnen går ganska nära stranden på utsidan av ön och vi kunde se alla lägereldar på stranden från den spegelblanka Nordsjön på resans första riktigt sommarvarma kväll! Inne i den (överfulla) hamnen var det dessutom fullt med mareld! Vi var nog alla i familjen lika barnsligt lyckliga när vi såg att en tappad
förtöjningstamp skapade ringar av självlysande plankton i hela hamnpottan! Det blev en sen kväll för både oss och barnen medan vi skakade av vattendroppar från våra tampar och tittade storögt!

DSC_1359_2Tanken var att vi skulle segla vidare efter en dag här men när man hittar ett paradis så måste det ju utforskas! Det är en helt fantastisk liten ö som vi nu har cyklat runt (nåja, kanske inte hela, men nästan), fiskat krabbor (i massor) och tagit gummibåten ut på sanddynerna som dyker upp utanför hamnen vid lågvatten och tittat på de ca 200 sälarna som bor där!

20170721_135833

When in Holland!

Den enda besvikelsen hitintills är att maneterna bränns, så man kan inte fiska upp dem med håven och känna på dem längre…

I morse skulle vi ha seglat vidare, men i valet att få 10m/s på nosen i regn eller att ligga kvar här ett dygn till och få vinden med oss så valde vi den lata vägen! 🙂

Leave a Reply/Skriv en kommentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s